RORomana ENRomana

Anestezia pentru investigatii

Compartimentul de anestezie din cadrul Clinicii Neuromed asigura sedarea pacientilor claustrofobi, pacientilor pediatrici, analgezia pacientilor care nu pot efectua investigatiile imagistice din cauza durerii si supravegherea pacientilor critici.

Experienta noastra in domeniul sedarii pentru investigatiile RMN sau computer tomografie este vasta, depasind un numar de 15.000 de anestezii, practic debutand acum 20 ani cand au inceput explorarile imagistice in cadrul Centrului de Diagnostic Imagistic Neuromed si continua si astazi. In cadrul Clinicii Neuromed se efectueaza un numar mare de sedari la pacientii critici, pacientii pediatrici (4-5 zilnic), nou-nascuti, dintre care avem un numar de peste 300 de investigatii la copii cu malformatii cardiace, o patologie foarte grea de gestionat in anestezie. Pacientii nostri au varsta cuprinsa intre 6 ore de la nastere, pana la peste 90 de ani.

Cine are nevoie de anestezie?

 • Pacienti claustrofobi - Claustrofobia sau frica de spatii inchise este o tulburare anxioasa care deseori da nastere atacurilor de panica. La nivel mondial 5-7% din populatie este afectata de claustrofobie severa.
  Pacientii claustrofobi nu pot sta nemiscati pe parcursul investigatiilor care dureaza intre 5 minute (la computer tomograf) si 2 ore (la rezonanta magnetica) si necesita sedare pentru a pastra pozitia in timpul examinarii.
 • Pacientii pediatrici - care din cauza varstei nu pot intelege necesitatea investigatiilor sau copiii cu sindrom hiperkinetic, cei cu deficit de atentie, care nu pot sta nemiscati desi isi doresc acest lucru, precum si cei cu retard sunt sedati pentru ca investigatiile sunt absolut necesare si altfel nu pot fi efectuate.
 • Pacientii care necesita analgezie pentru boli cronice sau neoplazii beneficiaza de asemenea de prezenta medicului anestezist, care poate administra de la substante antiinflamatoare pana la analgezice opioide pentru cuparea durerii.
 • Pacientii comatosi, protezati sau nu respirator, sunt monitorizati, ventilati si sedati pentru ca parametrii hemodinamici si respiratori sa fie mentinuti pe intreaga durata a examinarii.

Pregatirea preanestezica

 • Pentru efectuarea anesteziei este necesara respectarea pauzei alimentare, aceeasi in toate cazurile care necesita anestezie in toata lumea medicala, adica 6 ore pentru alimentele solide si 2 ore pentru lichide. In concluzie 4 ore dupa ce nu mai consuma hrana solida pacientul mai poate bea apa sau ceai (lichide limpezi), apoi cu 2 ore inainte de investigatie nu mai consuma nimic.
 • Pacientii cu viroza respiratorie nu sunt supusi anesteziei datorita riscului de bronhospasm, acidoza, stop respirator. Dupa ce episodul este remis (fara febra, tuse, secretii nazale) se asteapta 5 zile apoi procedura se poate efectua in conditii de siguranta.

In cazul in care investigatiile reprezinta o urgenta si viata pacientului depinde de aceasta examinare se explica riscurile procedurii, se iau masuri de precautie maxima si se efectueaza investigatiile cu anestezie cat de repede posibil.

Pacientii trebuie sa stie ca in urma anesteziei sunt somnolenti pentru aproximativ 3 ore si nu pot conduce autovehicule in ziua respectiva.

Parametrii urmariti in timpul anesteziei

Anestezia se efectueaza cu masca sau ochelari de oxigen pentru cresterea fractiei de oxigen inspirat, se monitorizeaza tensiunea arteriala, saturatia periferica in oxigen si frecventa cardiaca, iar la pacientii coronarieni si copiii cu malformatii cardiace investigatia se efectueaza cu EKG continuu.

Medicul anestezist, medicul urgentist si operatorul care efectueaza investigatia pot vedea pacientul prin fereastra de la RMN sau computer tomografie, pe monitorul care inregistreaza fata pacientului pentru eventuale grimase, miscari involuntare ale fetei si de asemenea monitorizeaza permanent parametrii mentionati anterior.

Clinica are in dotare la fiecare aparat (un computer tomograf si doua RMN-uri) truse complete de intubatie, defibrilatoare, aspiratoare pentru secretii oro-faringiene, surse de oxigen in camerele de pregatire si examinare a pacientilor.

Riscurile anesteziei

La fel ca orice act medical anestezia prezinta unele riscuri, de la apnee la tulburari ale ritmului si frecventei cardiace, modificari ale tensiunii arteriale, reactii alergice la subtantele anestezice sau la substanta de contrast, dureri sau hematoame la locul punctiei venoase si mai rar stop cardio-respirator.

Posibilele complicatii sunt influentate de o serie de factori cum ar fi: varsta, patologia asociata, interactiunea substantelor anestezice cu unele tratamente cronice administrate pacientilor, consumul de substante toxice (alcool, tutun, droguri), precum si de caracteristici anatomice particulare: malformatii sau deformari ale fetei, cutiei toracice sau coloanei vertebrale, obezitate sau alte modificari ale corpului care impiedica respiratia normala.

Particularitati pentru pacientii cu boli cronice

 • Pacientii cu hipertensiune arteriala si medicatie antihipertensiva nu intrerup administrarea acestor medicamente, si in special a betablocantelor (Atenolol, Carvedilol, Nebilet, Concor si Metaprolol), pe care le pot lua cu 2 ore inaintea anesteziei, cand pot inca sa consume lichide limpezi.
 • Pacientii cu tratament antiepileptic nu intrerup medicatia. Totusi in cazul in care uita sa si-o administreze inainte de investigatie trebuie sa stie ca pe durata efectuarii investigatiei cu sedare sau anestezie sunt protejati de aparitia convulsiilor prin actiunea anticonvulsivanta a benzodiazepinelor utilizate in cadrul anesteziei.
 • Pacientii cu diabet zaharat tip I nu mananca si nu isi administreaza insulina, iar cei cu diabet zaharat tip II cu medicatie antidiabetica orala nu mananca, nu isi administreaza tabletele, cu mentiunea ca in cazul hipoglicemiei in mai putin de 1 minut putem afla valoarea glicemiei si putem interveni daca este cazul.
 • Pacientii cu hipertiroidie cunoscuta care urmeaza sa faca o investigatie prin computer tomografie cu substanta de contrast trebuie sa aiba o dozare a hormonilor tiroidieni sau macar a TSH-ului in vederea evitarii unei crize tireotoxice.

Impresionant! Toata admiratia si pretuirea fata de Domnul Dr. Ples si colectivul ce-l conduce, pentru... mai multe detalii

G.D.

Un an nou cu sanatate si bucurii va doresc! Si inca o data multumiri din suflet dv si bunului D-zeu pt... mai multe detalii

O.G

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.