RORomana ENRomana

Angiocoronarografie CT

Premiere medicale nationale timisorene:
In 2006, Dr. Gratian Miclaus a efectuat, la SCM Neuromed din Timisoara, prima angiocoronarografie CT din Romania!

Cuvantul "angiocoronarografie" e destinat recordurilor de orice fel. Mai intai fiindca - gratie celor 19 litere - este unul dintre cele mai lungi cuvinte din limba romana. Dar nu lungimea cuvantului il face aparte pentru medicina timisoreana, ci faptul ca aceasta metoda de investigatie neinvaziva a fost practicata cu succes la Neuromedul timisorean, in anul 2006, in premiera pentru Romania!

Angiocoronarografie

Pentru a respecta adevarul istoric medical, trebuie sa spunem ca, inainte de 2006, la Bucuresti au fost facute incercari de angiocoronarografie CT pe 16 slice-uri, adica pe un Computer Tomograf ce distingea 16 nivele de imagini in descrierea arterelor coronare (ceea ce si inseamna cuvantul "angiocoronarografie"). Incercarea nu a reusit pentru ca standardul tehnologic cere mai mult decat atat si, dincolo de aparatura, este obligatorie prezenta unui medic specializat in acest domeniu de varf al medicinei in lume. Or, la data respectiva, in Romania nu existau inca asemenea specialisti, iar o aparatura de asemenea valoare se gasea cel mai aproape dincolo de frontiera sarbeasca, la Belgrad.

In anul 2006, pe un Computer Tomograf Siemens Somatom 64 - la acea data varful de tehnica investigativa in lume - Dr. Gratian Miclaus a realizat prima angiocoronarografie CT in cadrul Neuromed Timisoara si, implicit, in Romania.

Momentul este unul mult mai spectaculos decat lasa sa se inteleaga limbajul medical, obisnuit cu o anume neutralitate - atit de caracteristica si de necesara profesionistilor! Practic, odata cu acest gen de investigatie neinvaziva a arterelor coronare, pacientii din Timisoara, din vestul Romaniei sau chiar din toata zona, bolnavi sau suspectati de asemenea probleme ale arterelor, au intrat intr-o perioada mult mai putin agresiva in ceea ce priveste investigatiile propriu-zise.

Pana la acest moment, in Romania, singura posibilitate de investigare a arterelor coronare consta intr-un procedeu invaziv numit cateterizare. Si un profan isi da seama ce diferenta exista intre o procedura de cateterizare si o scanare prin angiocoronarografie CT, daca ne referim doar la faptul ca, in timp ce prima dureaza cel putin 30 de minute, doua nu depaseste 2 minute!

Revenind la profesionalismul medicului, trebuie spus ca succesul Dr. Gratian Micaus in acest domeniu de varf al Cardiologiei Cardio-vasculare a insemnat, deopotriva, si implicarea Clinicii Neuromed care i-a sustinut specializarile.

Angiocoronarografie

Iar specializarile Dr. Miclaus au insemnat parcurgerea celor 3 nivele de competenta absolvite cu brio in Europa si in SUA, la prestigioase clinici universitare sau spitale din domeniu: Belgrad, Paris, Erlangen, statul Alabama, Linz, Munster, Leiden, Amsterdam.

Va multumesc pentru prilejul oferit de a vizita centrul dvs de diagnostic. M-a impresionat profesionalismul... mai multe detalii

A.B.

Familia I.Z. din Constanta multumeste pe aceasta cale Familiei Ples si domnului Neaga care ne-au indrumat... mai multe detalii

I.Z.

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.