RORomana ENRomana

Ce este rezonanta magnetica?

Centrul Imagistic Neuromed iti ofera investigatii de specialitate de rezonanta magnetica (RMN) in Timisoara. Metoda de investigatie prin RMN este o metoda moderna, complexa si de foarte mare precizie. In urma investigatiei se obtin imagini multiplane si sectiuni submilimetrice care permit o rata foarte mare de detectie a eventualelor leziuni din regiunea examinata.

» Vezi lista de investigatii pentru RMN

Principiul de functionare al unui aparat RMN, se bazeaza pe continutul corpului uman de 70% apa ce contine protoni de hidrogen cu o rotatie asimetrica prin corpul uman.

Pentru investigatie, sunteti introdus in pozitie culcata, pe un suport special in tunelul aparatului, in mijlocul unui camp magnetic puternic. Pacientul odata introdus in aparat, fiind sub influenta campului magnetic puternic, protonii de hidrogen sunt aliniati iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de catre operatorul RMN in jurul regiunii care trebuie examinata, ulterior acest semnal este transmis mai departe catre un calculator performant de la consola care face conversia acestui semnal in imagini.

Investigatia prin RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanta de contrast, care ajuta medicul radiolog, aducand informatii pretioase in vederea obtinerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigatia este o metoda total neinvaziva aparatul folosind campul magnetic care nu este daunator. De asemenea substanta de contrast nefiind pe baza de iod este foarte usor tolerabila de organism, fiind hipoalergenica.

Substanta de contrast la RMN are la baza Gadolinium un metal rar, reactiile alergice fiind foarte rare iar daca apar sunt reactii usoare: prurit, urticarie, senzatie de greata.

Durata unei examinari RMN in Timisoara, la Neuromed variaza intre 15 minute si 2 ore, in functie de segmentul sau numarul de segmente examinate si de patologie.

Dupa ce ati completat consimtamantul si vi s-a intocmit fisa de programare la secretariatul Clinicii, veti fi invitat intr-o cabina unde sunteti rugat sa lasati tot ce inseamna obiect de metal (bijuterii, ochelari, ceas, telefon, monede, agrafe etc.) deoarece in aparat si in incaperea aparatului este un camp magnetic puternic si permanent, astfel incat aceste obiecte ar putea compromite investigatia.

Important

Este important sa ne comunicati inainte de efectuarea unei programari daca aveti: proteza de sold, tija metalica, aparat dentar, sarma contentie dentara, dispozitiv intrauterin, sterilet, bioimplant, neurostimulator, stimulator cardiac, stenturi, pompa de insulina, camera implantabila pentru chimioterapie, aparat auditiv, implant cohlear sau alt implant, proteza dentara detasabila, clipuri feromagnetice intracerebrale si postchirurgie laparoscopica, valve ventriculare, sutura cu fire metalice sau agrafe, alte obiecte metalice introduse in corp incidental, in scop medical sau de infrumusetare, body piercing, tatuaje, machiaj permanent.

In acest caz va rugam sa aduceti cu dumneavoastra toate documentele medicale care au legatura cu implantul pentru a stabili daca este compatibil sau nu cu campul magnetic.

In principiu nu este nevoie de o pregatire inaintea investigatiei exceptie facand doar unele investigatii: RMN abdominal, RMN functional, Entero RMN, Spectroscopia de prostata si anestezia (pentru pacientii claustrofobi sau copii) detalii de care veti fi informat de catre secretariatul clinicii. Odata pregatit pentru investigatie dupa caz vi se va pune o flexula intra venoasa, prin care spre finalul investigatiei se va injecta substanta de contrast. Operatorul RMN va pozitioneaza pe masa de examinare si va instruieste in legatura cu tot ce aveti de facut pe durata examinarii dupa care sunteti introdus in tubul aparatului. Este foarte important ca in acest timp sa nu va miscati si sa respirati dupa indicatiile pe care le veti primi din partea operatorului RMN.

In timpul investigatiei veti auzi un zgomot destul de puternic, dar suportabil. In acest sens vi se va propune sa purtati casti, in care se va auzi muzica. Veti fi supravegheat in permanenta printr-o camera video si un sistem interfon.

Care sunt riscurile?

Singurele riscuri sunt cele pentru pacientii cu stimulator cardiac sau care detin corpuri straine, metalice, implantate si neanuntate medicului. Datorita patrunderii in campul magnetic, la intrarea in sala RMN va trebui sa nu aveti asupra dumneavoastra obiecte ca: ceasuri, carti de credit sau cecuri, portofele, chei, pixuri si stilouri, anumite bijuterii, alte obiecte metalice (verificarea se face de catre asistentul-operator).

Am fost placut impresionata de promtitudinea, rabdarea, competenta profesionala si daruirea echipei de... mai multe detalii

S.S.

Impresionant! Toata admiratia si pretuirea fata de Domnul Dr. Ples si colectivul ce-l conduce, pentru... mai multe detalii

G.D.

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.