RORomana ENRomana

Ecografie

Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed iti pune la dispozitie o gama larga de servicii de ecografie in Timisoara. Ecografia este o metoda neinvaziva de diagnostic, cu un caracter complet nedaunator de mare utilitate in toate bolile care afecteaza diferite organe. Varf de tehnologie in domeniu, Siemens Accuson S2000 va ofera o noua dimensiune a ecografiei printr-o gama larga de investigatii.

INVESTIGATII ECOGRAFICE

Ecografie de sani

Ecografie de sani

Reprezinta examinarea sanilor cu ajutorul ultrasunetelor, cu sonda de inalta rezolutie ( > 7,5 MHz) cu o penetratie de 4 cm; se utilizeaza material de interpozitie sau material de focalizare si frecvente multiple.

Este metoda de prima intentie:

 • la femeile sub 40 de ani
 • femeile gravide sau cele care alapteaza
 • sanul protezat
 • in evaluarea complicaĊ£iilor imediate postoperatorii

Este metoda complementara: la femeile peste 40 de ani unde mamografia devine tehnica de prima intentie, ecografia permitand diferentierea intre chist si nodulul solid; aduce de asemenea elemente morfologice in caracterizarea formatiunilor tumorale benigne sau maligne, permite ghidarea punctiilor mamare percutane, evidentiaza modificarile cutanate asociate leziunii, permite evaluarea sanului dens (san opac mamografic)-cod BIRADS 3-4 , permite evaluarea axilei cu aprecierea absentei sau prezentei adenopatiilor.

Ecografia Doppler color este importanta in caracterizarea vascularizatiei intralezionale: chistul este avascular (lipsit de vascularizatie), formatiunile tumorale benigne sunt hipovascularizate (cu vascularizatie redusa), formatiunile tumorale maligne sunt hipervascularizate (vascularizatie crescuta) cu fluxuri anormale si viteze maxime mai mari in cancere decat in tumorile benigne; ganglionii axilari normali sunt fara semnal doppler color iar adenopatiile prezinta hipervascularizatie constanta. In evaluarea doppler a ganglionilor aspectul trebuie corelat cu alte semne.

In concluzie ecografia de sani:

 • este neiradianta
 • neinvaziva
 • se poate repeta la nevoie
 • este metoda de prima intentie in cazuri bine selectionate
 • este complementara mamografiei la grupa de varsta peste 40 de ani
 • nu evidentiaza microcalcificarile
 • nu este metoda de screening în cancerul mamar
 • nu este utilizata în urmaririle sanului tumoral malign tratat conservator(chimio/radiotratat)

Elastografie sani

Elastografie sani

Elastografia reprezinta o metoda imagistica ce masoara elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul adiacent sanatos. Se efectueaza cu ajutorul ecografului care trebuie sa aiba in dotare aplicatia de elastografie cu utilizarea aceluiasi transducer din ecografia conventionala, prin exercitarea unei compresiuni minime cu transducerul la nivelul zonei de interes. Formatiunile tumorale maligne sunt dure, rigide se deplaseaza minim iar formatiunile tumorale benigne sunt elastice, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Elastografia se efectueaza in clinica noastra cu ajutorul ecografului ACUSON S 2000 , cuantificarea rigiditatii cu e Sie Touch elasticity imaging, tehnica ce permite un mod dual de prezentare simultana a imaginii standard B-mode(compozitia tesutului) si a elastogramei (relativa rigiditate) alaturate.

Elastograma asigura o vizualizare calitativa a rigiditatii tesutului cu obtinerea de mapa alb/negru sau mapa color cu doua variante. In cazul mapei alb/negru albul indica tesutul mai moale, negrul indica tesutul dur. In cazul mapei color 1 se obtine o harta color rosu-verde-albastru unde tesuturile foarte dure sunt marcate cu rosu, cele intermediare cu nuante de galben, cele moi cu verde, iar cele foarte moi cu albastru. In cazul mapei color 2, tesuturile foarte dure sunt marcate cu albastru iar cele elastice moi in verde si rosu. De asemenea tehnica permite determinarea unui factor de calitate QF a carei valoare se indica sa fie > 60 ceea ce semnifica o minima artefactare a imaginii; permite de asemenea determinarea indicelui raportului tensiunii tesuturilor.

Valoarea tensiunii este mai scazuta intr-o leziune maligna mai putin compresibila in comparatie cu tesutul normal sau cu o leziune benigna. Se aleg doua ROI-uri, unul plasat pe leziune si celalalt in tesutul normal iar indicele raportului este imediat calculat.

Elastografia mamara:

 • este neinvaziva
 • nedureroasa
 • permite o buna caracterizare a formatiunilor de mici dimensiuni si a chisturilor
 • aduce informatii in diferentierea intre nodulul benign si malign mai ales in cazul leziunilor nodulare cu scor BIRADS 3 si 4 a.
 • poate diferentia chistul complicat de nodulul solid
 • scade numarul biopsiilor

Nu este indicata:

 • in evaluarea formatiunilor tumorale de mari dimensiuni
 • in evaluarea unui san fibros
 • in hematoamele mamare
 • in caz de implant mamar
 • in evaluarea modificarilor postoperatorii ale sanului

In concluzie: elastografia mamara ramane tehnica imagistica complementara, nu exclude mamografia, ecografia standard si IRM de san.

Ecografie tiroidiana (inclusiv vascularizatie)

Ecografie tiroidiana

Este o metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide; se efectueaza cu ajutorul ecografului cu transducer liniar de inalta rezolutie 7-18 MHz. Permite determinarea dimensiunilor glandei tiroide, a structurii si vascularizatiei parenchimului tiroidian, evidentiaza leziunile focale sau difuze, face diferentierea intre chist si leziunile solide, ajuta in diagnosticul diferential intre un nodul tiroidian benign sau malign, evidentiaza adenopatiile locoregionale, diferentiaza un nodul tiroidian de o masa cervicala de alta origine. Este neiradianta, neinvaziva, se poate repeta, permite efectuarea biopsiei cu ac fin, este utila in monitorizarea postoperatorie a recurentei la pacienti cu cancer tiroidian operat.

Ecografia tiroidiana este utilizata in tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici. Este utila in diagnosticul chistelor coloidale tiroidiene, gusei tiroidiene, cancerului tirodian, in tiroiditele acute, subacute sau cronice, autoimune sau nonautoimune.

Indicatiile ecografiei tiroidiene conform Asociatiei Americane a Endocrinologilor

 • pacienti cu tiroida marita de volum, multinodulara sau cu nodul tiroidian palpabil
 • pacienti cu risc inalt de dezvoltare a unui cancer tiroidian istoric familial de cancer tiroidian, cei cu diagnostic de Neoplazie Endocrina Multipla MEN tip II ( pacienti cu carcinom tiroidian medular, feocromocitom uni sau bilateral si hiperplazii sau neoplazii de tesuturi endocrine)
 • pacienti cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil neoplazice
 • Ecografia Doppler color vizualizeaza vascularizatia peri/intralezionala ajutand in diagnosticul diferential intre nodulul benign si malign - in cazul nodulului malign evidentiindu-se vase tortuoase peri si intranodular, hipervascularizatie cu predominanta vascularizatiei centrale. Chistul tiroidian este avascular (lipsit de vascularizatie), formatiunile nodulare benigne sunt hipovascularizate (vascularizatie redusa), de obicei vascularizatie periferica.
 • Elastografia tiroidiana aduce informatii suplimentare in diagnosticul diferential al nodulului benign de cel malign, diferentiaza chistul de nodulul solid-pentru detalii tehnice si semiologie lezionala vezi elastografia mamara.
 • In concluzie: ecografia tiroidiana este tehnica de prima intentie in evaluarea glandei tiroidiene. Leziunile tumorale nonchistice ale glandei tiroidiene urmand a fi evaluate prin tehnici imagistice complexe de tip IRM regiune cervicala sau CT regiune cervicala.

Ecografie standard abdominala generala

Ecografie standard abdominala generala

Este metoda imagistica ce utilizeaza ultrasunetele in vizualizarea organelor abdominale(colecist, ficat, cai biliare, pancreas, rinichi, splina, retroperitoneu). Se efectueaza cu ajutorul ecografului ,utilizand un transducer cu frecventa de 3,5-5 MHz. In cazul evaluarii colecistului si pancreasului , pacientul trebuie sa fie a jeun(cel putin 8 ore), cu evitarea consumului de cafea si a bauturilor carbogazoase.

Este metoda de prima intentie in evaluarea abdomenului, este neiradianta, neinvaziva, se poate repeta la nevoie, este utila in diagnosticul litiazei biliare sau renale, in diagnosticul polipilor veziculari, a carcinomului vezicular, in sindromul postcolecistectomie, in diagnosticul hepatopatiilor acute sau cronice, in steatoza hepatica, in ciroza hepatica, in evidentierea formatiunilor chistice hepatice (chist biliar, ficat polichistic, chist hidatic), in diagnosticul formatiunilor tumorale benigne hepatice (hemangiom, FNH si adenomul hepatic) sau maligne primitive sau secundare, in abcesul hepatic, in pancreatitele acute sau cronice, in diagnosticarea formatiunilor tumorale pancreatice benigne sau maligne, in evaluarea traumatismelor abdominale, in diagnosticarea formatiunilor tumorale benigne sau maligne ale splinei si rinichilor, in boala polichistica renala /chistul renal simplu sau complicat/ rinichiul multichistic, in evidentierea anevrismului de aorta abdominala, a trombozei de vena porta sau VCI, a adenopatiilor retroperitoneale, a tumorilor retroperitoneale.

Ecografia abdominala permite ghidarea biopsiilor cu ac fin, tratamente percutane ecoghidate(alcoolizarea percutana ecoghidata si ablatia prin radiofrecventa) in tumorile hepatice primitive sau secundare. Este metoda de screening pentru pacientii cu risc de hepatocarcinom-efectuarea ecografiei standard si dozarea alfafetoproteinei la 6 luni.

Formatiunile tumorale benigne sau maligne descoperite la ecografia standard, necesita investigatii suplimentare superioare de tip IRM abdominal(N+SDC),sau CT abdominal (N +SDC) sau CEUS(ecografie cu substanta de contrast).

Elastografie ficat

Ecografie standard pelvina generala

Ecografie standard pelvina generala

Este metoda imagistica ce utilizeaza ultrasunetele in vizualizarea organelor pelvine (vezica urinara, uter si anexe la femei si prostata si vezicule seminale la barbati). Se efectueaza cu ajutorul ecografului utilizand tranducer de 3,5-5MHz prin evaluare transabdominala. La sexul feminin pentru evaluarea pelvisului se recomanda sa bea 2l de lichide înainte de examinare. Examinarea ecografica a pelvisului feminin se poate face si cu sonda endovaginala de catre medici ginecologi. Ecografia prostatei se poate face si cu sonda endorectala de catre medici urologi.

Ecografia pelvina este metoda de prima intentie in evaluarea pelvisului, este neiradianta, neinvaziva, se poate repeta la nevoie, este utila in diagnosticul si urmaririle evolutiei sarcinii la femeia gravida, permite diagnosticul litiazei vezicale, a formatiunilor tumorale intrapelvine benigne sau maligne, a leziunilor inflamatorii sau traumatice intrapelvine.

Formatiunile tumorale benigne sau maligne descoperite ecografic, necesita investigatii suplimentare superioare de tip IRM pelvin (N si cu SDC), CT pelvin (N si cu SDC) sau CEUS(ecografie cu substanta de contrast).

Ecografie aorta

Ecografie cervicala

Ecografie musculara

Ecografie Doppler arteriala carotide

Ecografie Doppler artere renale

Ecografie Doppler arteriala periferica

Ecografie Doppler venoasa periferica unilaterala

Ecografie Doppler venoasa periferica bilaterala

Ecografie parti moi

Ecografie pentru transplant renal

Punctia bioptica sani ghidata prin ecografie

Va transmit multumirile noastre pentru sprijinul oferit in cazul doamnei H. E., sprijin fara de care... mai multe detalii

C.F.
SAMR Timisoara

Pentru un medic, minunile sunt aici, in Timisoara, nu in ultimul rand prin entuziasmul si perfectionarea... mai multe detalii

M.G.

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.