RORomana ENRomana

Explozie simulata la Timisoara

10 August 2012

Sambata dimineata, in zona podului Badea Cartan din Timisoara, cu ocazia celei de-a 78-a aniversari a Zilei Protectiei Civile, Formatiunea de Interventie Rapida SALVO din cadrul Primariei, a desfasurat un exercitiu demonstrativ. A avut loc o simulare de explozie la o cladire din zona, la care au participat si locuitori din cartierul Fabric.

Scenariul: 

  • la ora 10:00 s-a declansat o explozie ca urmare a acumularilor de gaze din interiorul unui imobil din zona Fabric din municipiul Timisoara, producandu-se importante avarii la retelele de alimentare cu energie electrica.
  • prin  Sistemul National Unic pentru situatii de urgenta 112 se primesc solicitari din partea cetatenilor, ca urmare a situatiei de urgenta ce presupune interventia fortelor specializate.
  • se introduce semnalul ALARMA LA DEZASTRE prin sirena electrica existenta la sediul societatii.
  • ca urmare a suflului exploziei, o persoana a fost  aruncata in apele canalului Bega,  scafandrii echipei cercetare-salvare pe cursuri de apa au actionat rapid, pentru scoaterea acesteia. Medicul Formatiunii SALVO verifica semnele vitale si declara decesul victimei.
  • echipele specializate din cadrul  Formatiunii de Interventie Rapida pe baza de Voluntariat SALVO intervin la locul exploziei:

Echipa tehnic-logistica delimiteaza zona, verifica si stabilizeaza cladirea in vederea asigurarii unei cai de acces.

Echipa medicala acorda primul ajutor si stabilizeaza victimele in vederea evacuarii, iar persoanele panicate sunt consiliate de catre psihologii formatiunii.

Echipa salvari din medii periculoase, asigura evacuarea victimelor din zonele in care accesul in interiorul cladirii este avariat.

Echipa cercetare-salvare pe cursuri de apa, asigura evacuarea victimelor prin traversarea pe curs de apa peste canalul Bega.

In paralel se formeaza un punct mobil de prim ajutor si triere victime, in zona podului Badea Cartan. Echipa de cercetare canina din cadrul Formatiunii SALVO incepe cercetarea cladirii in vederea identificarii posibilelor victime ramase izolate. Se primeste informatia ca doua persoane sunt imobilizate in cladirea societatii, fiind necesara evacuarea imediata a acestora.

La ora 10:10 la sediul imobilului a sosit primarul Municipiului. Coordonatorul Compatimentului Voluntar pentru Situatii de Urgenta ii prezinta acestuia un raport informativ privind situatia creata in Municipiu ca urmare a exploziei produse. Datele preliminare estimeaza un numar de 20 victime, unele  in stare grava si persoane disparute ca urmare a exploziei. O parte dintre victime sunt transportate la Serviciul de Ambulanta Neuromed, iar o parte la punctul mobil de prim ajutor.

 Din continutul raportului de informare, primarul stabileste in baza datelor preliminare avute urmatoarele dispozitii:

  • compartimentul Voluntar pentru Situatii de Urgenta sa puna de urgenta in aplicare planurile de interventie prevazute pentru asemenea situatii de urgenta;
  • sa se organizeze cu prioritate transportul ranitilor la spital cu ambulanta si sa se acorde primul ajutor medical persoanelor din zonele afectate;
  • sa se faca un apel la calm si ordine, iar populatia neafectata sa acorde sprijin la solicitarea fortelor de interventie.
multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.