RORomana ENRomana

Spectroscopie

17 August 2012

Spectroscopia este folosita la masurarea diferitelor nivele ale metabolitilor in tesuturi. Semnalul RMN produce spectre diferite de rezonanta care corespund diferitelor modele moleculare. Un spectru este obtinut avand 2 componente: o scara a frecventelor rezonante si o amplitudine (concentratia metabolitilor).

Exista aplicatii la nivel cerebral, san sau prostata. La nivel cerebral compusii moleculari identificati sunt: NAA (N-acetil aspartat-marker neuronal), Cholina (marker al turn-overului prin membrana celulara), creatinina (marker al metabolismului energetic), lactatul (marker al metabolismului anaerob).

Evaluarea spectrelor permite incadrarea nosologica (tumora, inflamatie, infectie, ischemie). Se poate efectua evaluarea constituentilor lezionali pentru grading-ul tumoral. Se efectueaza evaluarea pre si postroperatorie a leziunilor cu urmarirea oncologica a tratametului si rezultatul terapiei adjuvante, postoperatorii.

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.