RORomana ENRomana

Totul despre tomografia computerizata

27 Mai 2014

Tomografia computerizata (Computer Tomografia) este o metoda de investigatie ce foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Investigatia este efectuata de catre un tehnician radiolog, iar imaginile obtinute sunt interpretate de cate un medic radiolog.

Inainte de a descrie etapele acestui tip de investigatie, dorim sa va atragem atentia asupra unor aspecte ce trebuie intelese:

Pacientul nu are voie sa aiba asupra lui obiecte de metal, inclusiv bijuterii, ochelari de vedere, proteze sau agrafe de par ce pot afecta imaginile CT. Lenjeria intima este de obicei mentinuta. In locul hainelor veti primi un halat si slapi.

Atentie! Se poate sa fiti rugati sa scoateti aparatele auditive sau protezele dentare.

De asemenea, pe parcursul testului, veti ramane singur/singura in camera tomografului, insa veti fi supravegheat/supravegheata permanent printr-o fereastra si veti putea vorbi oricand cu cei din camera de supraveghere.

Copiii care nu pot sta nemiscati in timpul examinarii trebuie sedati, adica adormiti, fiindca orice miscare poate degrada calitatea examinarii.

In functie de tipul de investigatie, vi se poate cere sa va tineti respiratia in timpul examinarii: orice miscare poate duce la distorsionarea imaginii.

In functie de tipul de examinare, este posibil sa fie necesara injectarea unei substante de contrast. Aceasta va fi administrata oral (in cazul investigatiei de CT abdomen si pelvis pentru care substanta de contrast trebuie bauta) sau prin injectie. Injectarea intravenoasa printr-o flexula dureaza intre 10-30 de secunde. Mentionam ca pot aparea incidente/accidente la punctionarea venei sau in timpul administrarii substantei de contrast.

Dupa injectare, pot aparea senzatii de caldura, gust metalic in gura, usoara senzatie de greata. Despre toate aceste efecte secundare veti fi instiintat si la inceputul investigatiei. Orice alte efecte trebuie aduse imediat la cunostinta personalului prin statia de comunicare pacient-personal a aparatului.

Atentie! Pe parcursul pregatirilor e posibil sa se inregistreze mici intarzieri, mai ales atunci cand e necesara o discutie mai detaliata, din cauza efectuarii unor investigatii de urgenta pacientilor sau din cauza unor disfunctionalitati tehnice neprevazute la aparat. Acestia sunt factorii din cauza carira pot aparea intarzieri la programare, de care nimeni nu este vinovat!

Dupa efectuarea investigatiei, ramaneti in sala de asteptare inca 30 de minute cu flexula prinsa in vena pentru a fi monitorizat in vederea excluderii unei posibile reactii alergice.

Dupa scoaterea flexulei din vena, va reintoarceti la secretariat unde vi se va comunica modalitatea si timpul de eliberare a rezultatului.

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.