RORomana ENRomana

Rezonanta magnetica nucleara - RMN

03 Iunie 2014

Scanarea prin RMN este o tehnica a imagisticii medicale extrem de precisa, nedureroasa, fara efecte secundare, fara contraindicatii, neiradianta. Se poate repeta ori de cate ori este nevoie. Durata unei scanari variaza in functie de segmentul investigat si de problemele medicale.

Dupa intocmirea de catre secretara medicala a fisei de programare si a consimtamantului de intrare in aparat, sunteti invitat in sala de RMN pentru a fi chemat de catre operator in vederea efectuarii investigatiei.

Fiecare pacient este preluat de catre operator in ordinea programarii facute, cu mentiunea ca, timpul de asteptare se poate prelungi ca urmare a: efectuarii unor investigatii de urgenta pacientilor veniti direct din Spital sau Serviciul de Urgenta, prelungirii investigatiei unor pacienti, disfunctionalitati tehnice neprevazute la aparat.

Pacientul nu are voie sa aiba asupra sa obiecte de metal, inclusiv bijuterii, ochelari de vedere, proteze sau agrafe de par ce pot afecta imaginile RMN.

Lenjeria intima este de obicei mentinuta. In locul hainelor veti primi un halat si o pereche de slapi.

Atentie! Investigatia nu se poate efectua daca detineti: bioimplanturi, neurostimulator, stimulator cardiac, pompa de insulina, aparat auditiv, implant cohlear sau alte implanturi, proteza dentara detasabila, tije metalice, clipuri feromagnetice intracerebrale si postchirurgie laparoscopica, valve ventriculare, dispozitive intrauterine, sutura cu fire metalice sau agrafe, alte obiecte metalice introduse in corp incidental sau in scop medical.

Nu se recomanda efectuarea investigatiei la femeile gravide in primele 3 luni de sarcina.

Pentru investigatiile la care este necesara administrarea substantei de contrast, vi se va pune o flexula la plica bratului.

Mentionam ca pot aparea incidente/accidente la punctionarea venei sau in timpul administrarii substantei de contrast.

Apoi, veti fi insotit in camera de RMN. Aici veti fi asezat comod pe masa aparatului (care gliseaza in tub) conform protocolului de scanare corespunzator segmentului corporal ce urmeaza a fi investigat. Vi se vor pune casti prin care se aude muzica si il veti auzi pe operator, iar in mana vi se da o para de cauciuc pe care o strangeti la nevoie. Dupa injectarea substantei de contrast pot aparea senzatii de rece, gust metalic in gura, usoara senzatie de greata. Despre toate aceste efecte secundare veti fi instiintat si la inceputul investigatiei. Orice alte efecte secundare trebuie aduse imediat la cunostinta.

In timpul investigatiei veti fi supravegheat de catre operatorul RMN prin geamul consolei si veti putea comunica cu el prin intermediul microfonului.

Este foarte important sa va mentineti corpul nemiscat. In mana vi se va pune o para de cauciuc (de care puteti strange atunci cand este o problema), urmand ca pe tot parcursul desfasurarii investigatiei, sa raspundeti indicatiilor date de operator.

Dupa terminarea investigatiei, veti fi insotit pana la cabina de schimb, unde vi se va scoate flexula.

Dupa ce primiti permisiunea de a parasi clinica, veti fi indrumat spre departamentul secretariat pentru a vi se comunica timpul si modalitatea de eliberare a rezultatului.

multimedia
Multimedia

Fiti la curent cu ultimele noutati din imagistica medicala!

Neuromed pretuieste si respecta intimitatea utilizatorilor. Pentru mai multe informatii, consultati Politica de protectie a datelor cu caracter personal.